
Az örök kérdés.
Nagyon sok cikk jelent meg mostanában arról, hogy a termelői az igazi zöldség, az import egy szükséges rossz és igenis támogassuk a hazai termelőket. Hogy mit gondolunk erről mi?
Télen, és kora tavasszal sok olyan zöldség nem, vagy csak nagyon nehezen lenne termeszthető hazánkban, ugyanakkor ezek a fajták a mindennapi fogyasztási szokásainkba már beépültek, ilyenek a paprika, paradicsom, uborka, salátafélék. Amellett, hogy termelünk és más gazdáktól felvásárolunk, importálunk is elég nagy mennyiségben – mindezt tesszük azért, hogy minél szélesebb legyen a termékportfóliónk és mert narancsot, citromot és lime-ot az év minden napján rendelnek az éttermek, hogy csak egy példát említsek.
Ilyenkor ezek a termékek nálunk délebbre fekvő országok termelőitől érkeznek, Olaszországból, Spanyolországból, de sokszor Afrikából vagy Dél-Amerikából.
Egyszerű tény, hogy télen sokkal nagyobb költséggel és indokolatlanul magasabb környezetterheléssel is járna a mesterséges fűtés és a fény biztosítása a növények számára, mint az amit a termékek szállítása okoz. Ráadásul vannak olyan fajták, amiket folyamatosan raktáron kell tartani,és egész egyszerűen a magyarországi klíma nem kedvez a termelésének, sőt, vannak olyan zöldség- és gyümölcsfajták, amiket ugyan lehet itthon termelni, de külföldön sokkal magasabb minőségben érhető el, mert a technológiai háttér ezt biztosítja.
A nem Magyarországon termesztett zöldségek esetében is igyekszünk közvetlen kapcsolatot kialakítani és ápolni a termelőkkel vagy a legmagasabb minőséget biztosító kereskedőháztól vásárolni, hogy megfelelő minőségű, megbízható termék kerüljön nap mint nap kuncsaftjaink asztalára.
Mi szeretjük az importot és próbáljuk a legszélesebb termékválasztékot adni éttermi és magánszemély ügyfeleinknek.
Ezen felül pedig azt gondoljuk, hogy citrom és narancs termelésébe egyelőre még nem vágunk bele 😉